kalitheanews.gr
Img 5575 905x613
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΑΛΛΙΘΕΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΙΔΕΙΑ

Μια ακόμη συμβολή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την πρόληψη σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία

Κοινοποίηση

Συνεχίζοντας την δυναμική του συμβολή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus το 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» μετά τη συμμετοχή του στα προγράμματα κατά του σχολικού εκφοβισμού, της ενίσχυσης της ψυχικής ευημερίας των νέων μέσω δραστηριοτήτων μεταξύ συνομηλίκων και μέσω  εικονικών ανταλλαγών προχώρησε και στη σύμπραξη δημιουργίας υλικού κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα η σχολική κοινότητα του το 9ου Γυμνασίου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + : «Πρόληψη σεξουαλικής παρενόχλησης σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» – SHEHAP), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας), με  πανεπιστημιακούς φορείς και σχολεία από τη Φιλανδία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία συμβάλλει στη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο 2023 διαδικτυακής πλατφόρμας με υλικό μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Φιλανδικά, Πορτογαλικά και Λιθουανικά) για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία

Μαθητέςειδικοί και εκπαιδευτικοί δημιούργησαν πρωτότυπο υλικό (για μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς) όπως comicsκουίζπαιχνίδια ρόλων αλλά και ενημερωτικό υλικό που θα συνδράμει στην ενίσχυση της γνώσης, των δεξιοτήτων και των τρόπων αναγνώρισης της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό – ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – αποτελεί μια νέα πρόκληση για τους νέους, τα σχολεία και τους γονείς.

Άξιο ιδιαίτερης μνείας αποτελεί το γεγονός της ενεργής συμμετοχής των ίδιων των γονέων των μαθητών/τριών του 9ου Γυμνασίου Καλλιθέας οι οποίοι δοκίμασαν την πιλοτική εφαρμογή και έκαναν τις δικές τους παρατηρήσεις και προτάσεις ώστε από το φθινόπωρο να υπάρχει διαδικτυακά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες. 

Το SHEHAP αποτελεί μια επιτυχημένη σύμπραξη δυνάμεων  μελών (μαθητών, καθηγητών, γονέων) μιας μαθητικής κοινότητας της πόλης μας με τα αντίστοιχα μέλη τριών ακόμα ευρωπαϊκών χωρών για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερα σημαντικής πλατφόρμας για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης των εφήβων.

Τι είναι το SHEHAP – Πρόληψη της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια πρόκληση για τους νέους, τα σχολεία και τους γονείς. Οι δάσκαλοι και άλλοι επαγγελματίες που εργάζονται στα σχολεία, καθώς και οι νέοι και οι γονείς τους χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το πώς να αναγνωρίζουν τη σεξουαλική παρενόχληση στο σχολικό περιβάλλον και πώς να εργαστούν για την πρόληψή της. 

Οι στόχοι του προγράμματος Πρόληψης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (SHEHAP) είναι: 

  1. Να βελτιώσει την ακρίβεια και το επίκαιρο περιεχόμενο του υλικού σχετικά με την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία παρέχοντας πληροφορίες και αναλύσεις βάσει μελέτης σχετικά με τις ανάγκες πληροφόρησης μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δασκάλων και γονέων. 
  2. Να βελτιώσει την επικαιρότητα και την ελκυστικότητα του εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης με τη συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ανάπτυξη ενημερωμένου διδακτικού και μαθησιακού υλικού. 
  3. Να μειωθούν όλες οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία, ενισχύοντας την ικανότητα των μαθητών, των δασκάλων και του σχολικού προσωπικού να εντοπίζουν, να αποτρέπουν και να παρεμβαίνουν στη σεξουαλική παρενόχληση. 
  4. Να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης των δασκάλων και των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων που εργάζονται στα σχολεία, εξοπλίζοντάς τους με ουσιαστικά εργαλεία και χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές. 
  5. Να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς σχετικά με την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης και να τους παράσχουν οδηγίες και συμβουλές για το πώς να συζητήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση με τα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πούλαγαν ναρκωτικά σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νέο Κόσμο και Παγκράτι – Τα μοίραζαν με ηλεκτρικά πατίνια

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη του Μιχάλη Νικολαράκου

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΚΤΕΛ: Έρχεται αύξηση στα εισιτήρια – Πού θα κυμανθεί

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Δήμος Καλλιθέας: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα συνεχίζονται μετά από 9 χρόνια

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Παναχαϊκή: Ο Κολοβούρης σταμάτησε την Καλλιθέα- Πήραν βαθμό οι Πατρινοί

Διαιτητές Κυπέλλου Ελλάδας: Ο Τσέτσιλας στο Καλαμάτα-Καλλιθέα

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ